15 Jan
15Jan

Nehéz kérdés, de igyekeztünk a lehető legalaposabban körüljárni a témát. Az aromaterapeuták nemzetközi szövetségének weboldalán szereplő tanulmányból dolgoztunk, és az eredményt meg is osztjuk veletek.  

Amióta kénytelenek vagyunk együtt élni a koronavírussal, sokunk számára előtérbe került a kérdés, hogy vannak-e olyan illóolajok, melyek hatásosak lehetnek ez ellen a betegség ellen, illetve egyáltalán melyek azok az illóolajok, melyek vírusellenes hatással rendelkeznek. 

Az események tükrében nyilvánvaló, hogy a jelen probléma esetén nem elegendő az illóolajok használata, de a mint már megszokott betegségek esetén hatékony kiegészítő kezelést jelenthet alkalmazásuk, illetve segíthet az aromaterápia megelőző szerepet betöltve az illóolajok  légfertőtlenítő tulajdonsága által.

Az illóolajokat széles körben használják a gyógyszeriparban, és kiegészítő terápiaként a gyógyászat területén. Ugyanakkor méltán népszerűek az illóolajok az egészségre gyakorolt pozitív hatásaik miatt, melyeket el lehet használatukkal érni a biztonsági előírások betartása mellett. 

Az illóolajok antimikrobiális és antivirális hatása 

Az immunrendszerünk egy nagyon összetett rendszer, mely feladata egyrészt az egészséges szervezet karbantartása, másrészt a kórokozókkal szembeni védelem. Egyes egészségi és mentális tényezők nehézzé tehetik az immunrendszer hatékony működését. Természetes gyógyhatású anyagok, mint az illóolajok képesek támogatólag hatni az immunrendszer működésére. Az illóolajoknak igen hosszan lehet részletezni a terápiás tulajdonságait, de nem minden illóolaj ugyanúgy fejti ki a hatását. Például egyes olajok nagyon széles spektrumú hatással rendelkeznek, míg mások inkább specifikusabb területeken hatnak. Egyes illóolajok azonnal képesek hatást kiváltani, míg mások sokkal elnyújtottabb hatásmechanizmussal rendelkeznek. 

A különbségek oka az egyes illóolajok eltérő komponenseiben keresendő, és a felhasználás során a különböző adagolásban. Sok illóolaj képes szinergiában működni egymással, és így több szintű pozitív egészségügyi hatást elérni. Egy olyan súlyos fertőzés esetében, mint például a koronavírus, célszerű viszonylag kis számú illóolajat kiválasztani, melyek egyrészt támogatják a test és lélek egészségét, másrészt stimulálják az immunrendszert. 

Az illóolajok mint természetes antivirális hatóanyagok felhasználása ígéretesnek tűnik, de azt, hogy mely illóolajok hatásosak leginkább vírusok ellen, még nem tudták a kutatások teljesen tisztázni. Az antibakteriális, és antimikrobiális tulajdonságok tekintetében ennek pont a fordítottja igaz, több illóolaj esetében tudományosan igazolt tény ez a tulajdonsága az adott olajnak. Ugyanakkor az illóolajok antivirális tulajdonságait eddig leginkább herpesz vírusra tesztelték, ezért nem mondható ki, hogy ezek az illóolajok COVID-19 ellen is hatékonyak, csak annyi állítható biztonsággal, hogy indirekt módon támogatják az immunrendszert. 

Más illóolajok képesek lehetnek a betegségek, így a koronavírus különböző szimptómáinak enyhítésére. Ilyenek például a légzéskönnyítő, antiszeptikus, antioxidatív, vagy gyulladáscsökkentő hatású illóolajok. Mindezek az illóolajok megnehezíthetik a kórokozók szervezetbe való bejutását, illetve segíthetnek a tünetek enyhítésében. Például a légzőszervekre ható illóolajok, mint a borsmenta, eukaliptusz, erdei fenyő, és a boróka, segítenek a légutak tisztántartásában, de nyákoldóként is hatékonyak, vírus és baktériumölő hatással is rendelkeznek, és képesek tisztán tartani a környezetük légterét, ezáltal egy általános támogatást nyújtva a szervezetnek a betegségek elleni küzdelemben. 

Tehát az nem mondható ki, hogy az illóolajok közvetlenül alkalmasak a koronavírus kezelésére, de az enyhébb lefolyású esetekben, melyek nem szorulnak korházi kezelésre, alkalmasak lehetnek a tünetek enyhítésére. Végezetül pedig az egy nagyon fontos érv az illóolajok használata mellett a kórokozók elleni harcban, hogy az aromatikus molekulák károsan érintik s kórokozókat. Megfigyelték, hogy a vírusok egyszerre csak egy aromatikus molekulának képesek ellenállni, egy illóolaj önmagában pedig nagyon sok aromatikus molekulát tartalmaz, az illóolaj-keverékek pedig még többet. Tehát még egyszer összefoglalva, bár igaz, hogy az illóolajok önmagukban nem tekinthetőek teljes kezelésnek a koronavírusokkal szemben, mégis szerepet tudnak játszani a szervezet által adott immunválaszban. A növények illóolajok hadseregét állítják elő, és mint védekező fegyverüket használják a környezetükben előforduló mikroorganizmusok és paraziták ellen. Hát nem csodálatos a természet? Miért ne használhatnánk mi is ezeket a természetes és csodálatos hatóanyagokat? 

Összefüggés a testi-lelki egészségünk és az immunrendszerünk közt. 

Mint már említettük, a hatékony immunrendszer összefügg a mentális egészséggel, a negatív fiziológiai és mentális állapot csökkenti a szervezet azon képességét, hogy érzékelje a kórokozókat. A stressz szint szintén egy fontos tényező a hatékony immunválasz szempontjából, a stressz hormon változása csökkentheti az immunitást. A szervezet mentális egészségének fejlesztése viszont növeli azt. Így minden lelkiállapotra pozitívan ható illóolaj, mely pozitív kedélyállapotot hoz létre, antidepresszáns, vagy stressz csökkentő hatású, áttételesen hozzá járul az immunrendszer hatékonyabb működéséhez, és így a COVID19-el szembeni ellenálló képességet is növeli. 

Az illóolajok szinergikus hatásmechanizmusa 

A szinergia fontos tulajdonság az illóolajok esetében, és a gyakorlatban illóolajok közti együttműködést jelent. A szinergia természetes következménye az illóolajok különböző összetevőinek, és annak, hogy ezek a különbségek az egyes illóolajokat különböző terápiás hatással ruházzák fel. Az egyes összetevők koncentrációja az adott illóolajban hatással van annak terápiás tulajdonságaira. Illóolajok hasonló összetétellel és tulajdonságokkal együtt alkalmazva növelik egymás terápiás tulajdonságainak hatékonyságát. Ezt nevezzük szinergiának. Az egyetlen lehetséges hátulütője a szinergikus keverékek alkalmazásának, azok az esetleges kedvezőtlen hatások lehetnek, melyet valamely összetevő okozhat, mely kontra produktív az adott terápiás cél esetében. Ezért fontos az egyes illóolajok potenciális toxicitását ellenőrizni egy keverék megalkotása előtt. 

A felhasználási módokat tekintve pedig 4 felhasználási mód javasolt: 

Az esszenciális olajokat az érzelmi és fizikai jóllétet fokozó felhasználási módok széles körére alkalmazzák. Önállóan és komplex keverékek formájában is alkalmazhatók, az adott igénytől és a kívánt hatástól függően. Az esszenciális olajokat általában a három felhasználási mód egyikével juttatjuk be a szervezetbe: aromatikusan, külsőleg vagy belsőleg. Az esszenciális olajok használata hihetetlenül egyszerű, mégis életre szóló változást hozhat. A kezdő olajhasználóknak segítségükre lehet valaki, aki már tapasztaltabb ezen a téren, mivel így eredményesebb és élvezetesebb élményben lehet részük. Az esszenciális olajok erősen koncentrált növényi kivonatokat tartalmaznak, ezért mindig csak az utasításoknak megfelelően szabad őket használni. Kizárólag tiszta esszenciális olajokat használjon, és tartsa be a címkék figyelmeztetéseit és utasításait. Soha ne használja az esszenciális olajokat szemben vagy a hallójáratban. Ha külsőleges alkalmazás során bőrpír vagy irritáció lépne fel, vigyen fel az érintett területre hordozóolajat, például frakcionált kókuszolajat – a víz nem hígítja az esszenciális olajokat. Ha Ön várandós vagy orvosi kezelés alatt áll, az esszenciális olajok használata előtt konzultáljon kezelőorvosával. 

Hol KEZDJEM? 

Az esszenciális olajok használata ösztönösen egyszerű és rendkívül élvezetes. Azonban a rengeteg elérhető olaj, a számtalan kombinációs lehetőség és egészségmegőrző felhasználási mód hirtelen túl sok lehet a kezdőknek. Az esszenciális olajok világában tett utazása első, egyszerű lépésének egy levendulából, citromból és borsmentából álló triót ajánlunk. Mivel ez a hármas a legnépszerűbb olajaink közé tartozik, Ön és a családja számára is garantáltan lenyűgöző élményt szerez majd az esszenciális olajok életminőséget javító tulajdonságainak köszönhetően.

Nézd meg melyik olajat mire lehet használni.

https://www.mydoterra.com/hazimasszor/#/


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.