04 May
04May

Egyre több táplálék-kiegészítőben is megtalálható, az alábbi cikkben részletesen bemutatjuk, hogy mi is az a kollagén és milyen hatásai vannak, miért létfontosságú a szervezetünk számára, ha egy hosszú és minőségi életet szeretnénk élni, valamint, hogy hogyan érdemes pótolnunk? 

Mi a kollagén?
A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló nagy teherbírású, rostos fehérje, amelyet a szervezetünk aminosavak segítségével állít elő. Ez legfőbb összetevője a kötőszöveteknek, szerveknek, ínaknak, bőrnek és az izmoknak. Lényeges szerepe van abban, hogy a bőr és a szövetek rugalmasak, feszesek legyenek, valamint táplálja a hajat, a bőrt és a körmöket.
Az életkor előrehaladtával a szervezetünk kollagén termelése is csökken, többet használunk fel, mint amennyit képesek vagyunk megtermelni, így 40 éves korunkra elveszítjük a kollagén állományunk 30-, 50 éves korunkra pedig 60%-át.

Mik a kollagén jótékony hatásai?
Bőr, haj és körmök – a kollagén leginkább bőrfeszesítő hatásáról ismert, amelynek következtében halványulnak a ráncok. Ezen felül serkenti a haj és a körmök egészséges növekedését.
Ízületek és csontok - növeli a csontok, a porcok, az inak és az ízületek rugalmasságát, valamint stabilizálja őket.
Izomépítés és regeneráció – támogatja az izomsejtek képzését, az izom regenerációját, valamint gyorsítja a sérülésekből történő felépülést.
Bélrendszer és emésztés – gyulladáscsökkentő hatása is ismert, így képes enyhíteni az emésztési problémákon, valamint javítja a bélrendszer egészségét.
A szív egészsége - A kollagén adja az artériák és a vérerek szerkezetét, amelyekben a vér kering, így elegendő kollagén nélkül az artériák gyengék és törékenyek lesznek.

Az alvás és a kollagéntermelés
Az alvás a szervezet legfőbb pihenési formája, amely különféle fázisokra osztható: a test az alvás második és harmadik szakaszában is dolgozik, de a legtöbb munkát az első szakaszban végzi, amely felkészíti a testet a regenerálódásra: a szervezetünk megkeresi a rendelkezésére álló kollagén állományt, átalakítja olyan anyagokká, amelyeket felhasznál a regeneráláshoz. A szépség valóban a jó alvással kezdődik, a bőr sejtjei a mélyalvás szakaszaiban éjjel kétszer olyan gyorsan regenerálódnak, mint nappal, köszönhetően az alvás közbeni fokozott kollagén termelődésnek, de csakis alacsony kortizol (stresszhormon) szint esetén termel a szervezet megfelelő mennyiséget. Magas stresszhormon szint mellett, a rossz minőségű alvás következtében felgyorsul a bőr öregedése. Ez az oka annak, hogy a kollagént tartalmazó étrend-kiegészítők használatát az esti időszakban javasoljuk, hiszen minél többet juttatunk a szervezetünkbe, annál több termelődik majd az alvás első szakaszában. 

A kollagén természetes forrásai
Csontleves – avagy terápiás csontleves, gyógyító erejének titka a hosszú, alacsony hőfokon történő főzés. 12, 24, 36 vagy akár 48 órán át alacsony hőfokon főzzük a levest. A csontok, inak, ínszalagok és a bőr lassú, de hosszú főzésével tudjuk kinyerni az értékes ásványi anyagokat, amelyek pozitív hatást gyakorolnak az egészségünkre. Kiváló kollagénforrás, számos fontos aminosavval együtt.
Hal (bőrrel együtt) – a hal gazdag a kollagén előállításához szükséges aminosavakban, például glicinben és prolinban, valamint olyan létfontosságú vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz, mint a szelén, a B6-vitamin és a foszfor.
Tojás - a tojássárgája nagy mennyiségű kollagént tartalmaz, amely segít a szép és fényes haj megőrzésében, a tojásfehérje pedig tartalmazza a kollagén előállításához szükséges aminosavakat.
Zöld levelű zöldségek - a C-vitamin nemcsak antioxidánsként szolgál (kivédi a szabad gyökök káros hatásait), hanem a kollagén előállításához is szükséges. A spenót, a saláta, a káposzta magas C-vitamin tartalmával támogatja a természetes kollagén termelődését a szervezetedben.
Aloévera – külsőleg használva és elfogyasztva is hatékonyan stimulálja a szervezet kollagén termelését.
C-vitaminban gazdag ételek - a C-vitamin kritikus fontosságú kollagén és a hialuronsav előállításához a szervezetben. A hialuronsav a bőr folyadéktartalmáért felelős, vízkötő képessége rendkívüli: saját térfogatának tízezerszeresét köti meg, így alkot gél formát.
Ázsiai ginzeng - A ginzeng nemcsak öregedés gátló hatása ismert régóta, de serkentheti a kollagén termelődését a szervezetben, valamint segíti a bőr természetes védekezését az UVB-sugarak ellen is.
Alga – képes megvédeni a bőr kollagéntermelő képességét.
+ Ahogy növekszik a szervezetünk kollagén szintje, úgy a kollagén termelés képessége is nő.

A fent leírtak alapján tudatos táplálkozással tudjuk növelni a szervezetünk kollagén ellátottságát, viszont a táplálékkal bevitt kollagén nagy molekulákból épül fel, így szervezetünk nehezen tudja feldolgozni, így csupán töredékük tud hasznosulni. A Diamond Family Kollagén folyadék halból 10000mg és a Diamond Family Joint support ízületvédő keverék a kollagént peptidek formájában tartalmazza, amelyek molekula tömege jóval kisebb, folyékony kiszerelésének köszönhetően gyorsabban és hatékonyabban hasznosul, valamint könnyen emészthető. Kollagén termékeink fő célja, hogy pótolják a szervezet lecsökkent kollagén készletét valamint stimulálják a természetes kollagén képződést. Nőknek és férfiaknak egyaránt fontos a használata, hiszen a megfelelő mennyiségű kollagén elengedhetetlen a szervezetünk normál működéséhez, étrend kiegészítő termékeink használatával megakadályozhatjuk, hogy a kollagén idő előtt lecsökkenjen a szervezetünkben, így hozzásegítve bennünket egy minőségi és boldog élethez.

Megrendelghető üzletünkben: BEAUTY GARDEN SZÉPSÉGSZALON

7632 Pécs Kodolányi János u.23.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.