Péter
Természetgyógyászat

Onhausz Péter vagyok, TRP Pszichológus és manuálterapeuta

Reflexológia, testmasszázs, állapotfelmérés, személyre szabott terápiák, kezelések.

Mit is jelent a Transzperszonális pszichológia röviden?

Az emberek tudatában sok esetben az van, hogy elmegyek egy pszichológushoz és elmondom neki, hogy milyen problémákkal küzdök, mi történt velem, mit tapasztalok. Ezután ő értelmezi, hogy én mit éreztem, jól elbeszélgetünk majd haza megyek és tulajdonképpen nem oldódott meg semmi, csak esetleg kicsit nyugodtabb vagyok, majd pár óra vagy nap után újra jönnek a tünetek. Ezzel most nem azt akarom mondani, hogy a hagyományos pszichológiai módszerek nem jók, mert van benne nagyon jó rész is és van akinek segített. De én azt tapasztalom, hogy egy bizonyos szint után nem tud tovább lépni ez a fajta tudomány, és a tünetek kezelése marad, nem jutnak el, vagy csak nagyon kevés százalékban a gyökeréig az egyes problémáknak. Nem mennek olyan mélyre, mint a TRP pszichológia. A Transzperszonális Pszichológia egy modern tudomány, amely segítségével a problémák gyökereit keressük meg, és azokat „kihúzva” viszonylag nagyon rövid idő alatt megszüntethetők a különböző gondok.

Hogyan tud mélyebbre menni a TRP pszichológia?

A sima pszichológia éber tudatállapotban dolgozik, míg a TRP pszichológia pedig egy ellazult tudatállapotot használ. Ezt az ellazult tudatállapot úgy kell el képzelni, mint amikor csak úgy révedek, nézek ki a fejemből és ez már egy ellazult tudatállapot, nem kell túl misztifikálni. Ez már egy más tudatállapot, mint az éber. Semmilyen hipnotizálás, semmilyen transzbaesésről nincsen itt szó. Végig az egész folyamatban tudatunknál vagyunk, pontosan tudjuk, hogy mi történik velünk, teljesen a saját akaratunknak a birtokában vagyunk. Tehát a terapeuta nem tud velünk semmi olyat mondatni, csináltatni, végrehajtatni, amit mi nem akarunk. A legfontosabb, hogy bármikor kijöhetünk ebből az ellazult tudatállapotból. 

Néhány lépésben a főbb folyamatok:

A TRP pszichológia fő eszköze a légzés, - a légzés  egy csodálatos dolog!

A légzéssel el tudjuk érni azt, hogy ellazuljunk, de akár fel is tudjuk magunkat idegesíteni. A légzéssel el tudjuk érni az ellazult tudatállapotot, de nem neveznénk ezt transzállapotnak. Az éber állapotban kifelé figyelünk a világba, ezzel az ellazult állapotban pedig képesek vagyunk arra, hogy saját magunkba, befelé  tudjunk figyelni a bennünk zajló folyamatokra. Ekkor a terapeuta megkéri, hogy keressen egy rossz érzést. Ilyenkor a beteg meg fogja találni, hogy pl: ideges vagyok, szorongok, félek, pánikolok, bármi. Ezután be kell azonosítani, hogy hol érzi a testében és milyen erős. Amikor beazonosításra került a sor, akkor már csak az érzésre figyel a beteg, nem szóródik szét a figyelem, ezért is jó ez az ellazult állapot. Mert igy tudunk egy helyre koncentrálni, ezt nevezik egyhegyű figyelemnek. Ezután a betegnek meg kell keresni a múltban egy olyan eseményt, amikor először érezte ezt az érzést. Ezt minden kliens, beteg tudja produkálni. Bár vannak olyanok, akik azt mondják, hogy én nem emlékszem semmire - ez helyes, hiszen nem is az emlékeinkben vannak ezek az érzetek, traumák, hanem a tudatalatti tárolja őket. A tudatalatti tartomány, csak egy ellazult tudatállapotban érhető el. Minden kliens talál valamit és amikor kijönnek ebből az ellazult állapotból, akkor szinte mindenki azt mondja, hogy érdekes nem is gondoltam volna magamról, hogy én ezt fel tudom hozni, hogy én erre képes vagyok. Mert ugye a légzéssel sikerült őt ellazítani. 

Amikor fel jön az érzet utána mi történik?

Vezetve van tovább a kliens, meg kell tudni élni ezt az érzést. Ez legtöbbször egy kisgyermekkori élmény, ami bevésődött és nem tudta feldolgozni a páciens. Mert kisgyerekként nincsenek olyan eszközeink, tudásunk, segítségünk, hogy hogyan is kellene azokat feldolgozni. Majd ezt az érzést addig kell megélni, míg az érzet intenzitása nullára fog lecsökkenni. Ez nagyon fontos! Mert itt nem arról van szó, hogy átírjuk a múltat, hanem arról van szó, hogy a múlthoz kapcsolódó érzeteinket, érzéseinket csökkentsük, szüntessük meg. Ezek negatív érzések, fájdalom, szorongás félelem, bűntudat, szégyen stb... bármi lehet. Ezeknek az érzéseknek az intenzitását, az erejét kell nullára redukálni. Ami azt eredményezi, hogy ezután soha többé ezek az események nem hatnak ránk negatívan a mostani felnőtt életünkben. 

Rengeteg betegen segített már ez a módszer

- párkapcsolati problémák

- halál események

- szülő- gyerek viszony

- Pánik betegség

- Depresszió 

- Szorongások

- Meddőség

- Depresszió vagy hiperaktivitás a gyerekkorban stb...

- Betegségek

Amit a legfontosabbnak tartok kiemelni, hangsúlyozni: mindez gyógyszermentesen és végleges gyógyulással!

 

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Úgy éled az életed, mint a gyermek: teljes elmélyedéssel és összpontosítással?
  • Az érzéseidre hallgatsz, nem pedig a tekintély vagy a többség hangjára tapasztalataid értékelésében?
  • Tudsz őszinte, valódi lenni?  
  • Kerülöd a színlelést és szerepjátszást?
  • Felelős vagy önmagadért?
  • Amit eldöntöttél, hogy megteszel, véghez is viszed?

Amikor azonban a fenti pontok valamelyikében úgy érzed, hogy nem tudsz egyértelmű “igen”-nel válaszolni, érdemes utánajárni, mi lehet a mögöttes ok.

A pszichológia irányzatai mindig illeszkedtek az aktuális kor eszméihez, kultúrájához, divatjához és legújabb felfedezéseihez. Így a transzperszonális szemléletben megjelenik a mai átalakuló világ különböző tudományok integrálására törekvő, és a napjainkban fontossá váló ökológiai szemlélete. Ez az irányzat a pszichológia által eddig létrehozott tudást helyezi egy tágabb szemléleti rendszerbe, melyben helyet kap Kelet és Nyugat, régi és mai idők emberének eddigi tudása és az ember-ember, ember és környezet közötti kapcsolat, tiszteletben tartva a létezést és támogatva a - minden értelemben vett - növekedést, fejlődést, és egyéni kiteljesedést. 

A cél az emberi fejlődés lehető legkiteljesedettebb állapotainak elősegítése és tudományos kutatása az egészség szolgálata érdekében. Nagyon fontosnak tartom megemlíteni azt is, hogy ez a fajta pszichológia elismert akadémiai és tudományos kutatási terület, és nem mosható össze ezoterikus elemekkel, gondolkodással, melyek teljesen más szemszögből közelítenek megismerésük tárgyaihoz, mint a transzperszonális pszichológia.  A transzperszonális pszichológia választ adhat széteső társadalmunk és a természettől, illetve önmagunktól való elidegenedésünk szülte válságra is.

 

A megváltozott tudatállapot segít minket abban, hogy könnyebben csatlakozhassunk az univerzális energiához, melyben az irányítást átveszi az alkotás. Az összekapcsolódásnak köszönhetően elkezdenek csökkenni az egyének közötti hatalmi távolságok, majd ezen távolságok csökkenésével a társadalmak is egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Természetesen ez a nagyfokú változás kezdetben zökkenőkkel jár, de idővel mindenki idomul az újfajta létezési módhoz.

De vajon mi a titok ennek az állapotnak az elérésében?

A kulcs a megadás. Ebben az esetben a régi tudatnak meg kell halnia, és új lehetőségekre nyitottan kell újjászületnie.  


Reflexológia

A reflexológia tapasztalatokon alapuló tudomány. Létjogosultságát Froneberg német ideggyógyász bizonyította. Elmélete szerint testünk bizonyos területein - mint például a talp, illetve a tenyér - tükröződnek belső szerveink. Ezek a területek az úgynevezett reflexzónák. Milyenségükből következtetni lehet belső szerveink állapotára, illetve ingerlésükkel hatást tudunk gyakorolni rájuk.

A talpmasszázs, csakúgy, mint a természetgyógyászat többi ága, több évezredes múltra tekint vissza. Az egészségmegőrzés ősi módjaként alkalmazták ősidők óta. Nyomai több kultúrában fellelhetők. Dr. Fidgerald arról számol be könyvében, hogy már az indiánok is alkalmazták ezt a gyógymódot. Az egyik legrégebbi lelet az ősi Egyiptomból származik. Ez egy 4200 éves síremlék, mely egy korabeli orvosé volt és arról tanúskodik, hogy milyen fontos szerepe volt a talpmasszázsnak az akkori gyógyításban. Ezen arra is utasítást találunk, hogy hogyan kell végrehajtani a kezelést: "Végezd a kezelést úgy, ahogy az én jó közérzetem érdekében szükséges és ügyelj arra, hogy ne okozz fájdalmat nekem!" Az ősi gyógymódok alkalmazása végigkísérte az emberiséget korunkig és ma is hatékonyan alkalmazzuk az egészség megőrzésére, illetve a betegségek kezelésére.

 A talpmasszázs az egész szervezet működésére kiegyenlítő, harmonizáló hatású. Segítségével mozgósítani tudjuk a szervezet öngyógyító erőit. Serkenthetjük vele a vér, illetve nyirokkeringést. Szabályozhatjuk hormontermelő mirigyeink munkáját. Segíthetjük az emésztést, kiválasztást. Megkönnyíthetjük légzőrendszerünk munkáját. Sikeresen oldhatjuk vele a felgyülemlett feszültséget. Korhatár nélkül alkalmazható.

Első ránézésre kicsit nehéz kiigazodni talpunk "térképén". Ahhoz, hogy ez könnyebben sikerüljön, meg kell jegyeznünk néhány fontos körülményt:

- A jobb oldalon elhelyezkedő szerveink a jobb, a bal oldaliak pedig a bal talpunkon találhatók.

- Páros szerveink, illetve testünk középvonalában elhelyezkedő szerveink mindkét talpunkon megtalálhatók.

- A fej és az érzékszervek reprezentációja szintén ellenoldali.

További segítséget nyújthat az úgynevezett övezeti felosztás. Ennek lényege, hogy a testünket és talpunkat fel kell osztani 10 függőleges és 3 vízszintes részre. A test és a talp felszíne quadránsokra osztott, de az azonos helyzetűek egymásnak megfelelnek. Vannak a felszínhez közelebb elhelyezkedő reflexpontok, sőt ahogy szervezetünkben is előfordul, átfedéseket is tapasztalhatunk. A talpon azonban nem érnek véget a zónák, hanem felhúzódnak a lábszárra is. A bokacsonttól mérve körülbelül 4 harántujjnyira. Ezeken keresztül főként a végtagok izmaira, illetve a kismedencei területre tudunk hatást gyakorolni.

A lábakon lévő zónák szervezetünk salakanyag lerakó helyei. Ha a káros anyagcseretermékek felszaporodnak, a szervezetben, vagy valamilyen sérülés ér minket, az illetékes kapcsolódó zóna azonnal jelzi. Ezek az elváltozások különbözőek lehetnek, milyenségükből lehet következtetni a betegség természetére. Ilyenkor a reflexológus azt tapasztalja, hogy kristályos gömbszerű, homokszerű lerakódások vannak az adott területeken, esetleg megkeményedik vagy éppen túlságosan puha lesz a zóna tapintása. Jelentkezhetnek borkeményedésre hasonlító elváltozások és előfordulhatnak színbeli eltérések is.

 

Ami a reflexológiával kapcsolatban egy újfajta megközelítést hozott az én életembe, és továbblépést engedett meg a testakadémia anyagaival kapcsolatban az az, hogy az egész testen egyfajta lenyomatot lehet találni a lélek vonatkozásában is. Ez pedig egy érdekes szintkülönbség, hiszen míg a reflexológia fizikai szinten talál kapcsolatot a szervrendszerekkel, addig a komini elméletből következő topológia azt mutatja meg, hogy a fizikai test milyen kapcsolatban áll a lelki tünetekkel. Bár a reflexológia alaptételei nem képezik tárgyát a dolgozatnak, azt azért szeretném rögzíteni, hogy a fizikai szinten történő kezelés - a reflexológia protokoljain keresztül - fizikai szinten gyógyít és arra lehet jó, hogy azt a láncszemet tudjuk beilleszteni a beteggel való viszonyunkba, hogy a szaktudásunkat tudjuk felé kommunikálni. A bizalom kiépítése után pedig el lehet kezdeni terelni őt a fejlődés útjára hiszen ekkor már a befogadóképessége megengedi, hogy beszélhessünk neki egy újfajta szintről, melyet elérhet. A reflexológia eredményeit, érdemeit és erényeit a helyén kezelve tudatosítani kell az emberekben azt a lépcsőt, melynek elérésére lehetőségük van!

Rendelés: minden második hétfőnként

Telefonos időpont egyeztetés: 30 747 1515